Płaski pieczony kurczak

Płaski pieczony kurczak
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 cały kurczak o wadze 1,3 - 1,8 kg
  • gruboziarnista sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • ¼ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • ¼ łyżeczki suszonych płatków chili
  • 2 ząbki czosnku
  • obrane i zmiażdżone

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 200° C. Używając nożyc do drobiu, wyciąć z kurczaka kręgosłup. (Wyrzucić lub zachować na zupę.) Rozłożyć nóżki i mocno nacisnąć na mostek, aby kurczaka spłaszczyć. Osuszyć mięso papierowym ręcznikiem i obficie oprószyć solą i pieprzem. Na dużym ogniu rozgrzać patelnię, najlepiej żeliwną, lub inne naczynie, które będzie można wstawić do piekarnika. Dodać łyżkę oliwy i łyżkę masła. Włożyć na patelnię kurczaka, skórą do dołu. Smażyć, aż się zrumieni, około 3 minut. Odwrócić kurczaka i wstawić patelnię do piekarnika. Piec, około 40 - 45 minut, aż kurczak się zrumieni i termometr do mięsa wbity w najgrubszą część pokaże 70° C. Wyjąć kurczaka na deskę do krojenia i odstawić na 10 minut. Dodać na patelnię łyżkę soku z cytryny i pozostałą łyżkę masła, wymieszać i odstawić. W miseczce wymieszać pozostałe 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, chili, czosnek i szczyptę soli. Pokroić kurczaka na porcje, polać sosem z miseczki i sosem z patelni, i podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA