Płaski pieczony kurczak
Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 cały kurczak o wadze 1,3 - 1,8 kg
- gruboziarnista sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- ¼ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki soku z cytryny
- ¼ łyżeczki suszonych płatków chili
- 2 ząbki czosnku
- obrane i zmiażdżone
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 200° C. Używając nożyc do drobiu, wyciąć z kurczaka kręgosłup. (Wyrzucić lub zachować na zupę.) Rozłożyć nóżki i mocno nacisnąć na mostek, aby kurczaka spłaszczyć. Osuszyć mięso papierowym ręcznikiem i obficie oprószyć solą i pieprzem. Na dużym ogniu rozgrzać patelnię, najlepiej żeliwną, lub inne naczynie, które będzie można wstawić do piekarnika. Dodać łyżkę oliwy i łyżkę masła. Włożyć na patelnię kurczaka, skórą do dołu. Smażyć, aż się zrumieni, około 3 minut. Odwrócić kurczaka i wstawić patelnię do piekarnika. Piec, około 40 - 45 minut, aż kurczak się zrumieni i termometr do mięsa wbity w najgrubszą część pokaże 70° C. Wyjąć kurczaka na deskę do krojenia i odstawić na 10 minut. Dodać na patelnię łyżkę soku z cytryny i pozostałą łyżkę masła, wymieszać i odstawić. W miseczce wymieszać pozostałe 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, chili, czosnek i szczyptę soli. Pokroić kurczaka na porcje, polać sosem z miseczki i sosem z patelni, i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W