Placuszki z krewetek

Placuszki z krewetek
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Mitch i Matt idą na ryby
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 300 ml oleju roślinnego
  • 200 g krewetek
  • obranych
  • szczypta mielonego kwiatu muszkatołowca
  • sól i pieprz
  • 3 białka
  • 1 łyżka mąki
  • 100 g rukwi wodnej
  • 1 cytryna
  • pocięta w ćwiartki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej olej we frytownicy do 190°C. Dopraw krewetki kwiatem muszkatołowca, solą i pieprzem. Ubij białka na sztywną pianę i wymieszaj z mąką. Wymieszaj pianę z krewetkami, dodawaj małymi porcjami, po łyżce naraz. Nabieraj masę porcjami wielkości łyżki i smaż na głębokim tłuszczu, aż będą złocisto brązowe. Odsącz na ręczniku papierowym. Podawaj od razu z rukwią wodną i cząstkami cytryny.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA