Placki z boczkiem i borówkami amerykańskimi

Placki z boczkiem i borówkami amerykańskimi
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 3.00
Seria kulinarna:
Ideał (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Placki:
240 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka drobnego cukru
1 duże jajko
500 ml maślanki lub mleka wymieszanego z 2 łyżkami soku z cytryny i odstawionego na 5 minut, żeby się ukwasiło i zgęstniało
150 g płatków owsianych
2 łyżki masła, stopionego
olej roślinny do smażenia

Do podania:
8-12 plastrów surowego boczku, ugrillowanego na chrupko
250 g borówek amerykańskich
syrop klonowy do polania

Przygotowanie:
1. Wieczorem przygotuj ciasto na placki: w dużej misce zmieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cukier oraz szczyptę soli. W osobnej misce ubij jajko z maślanką, po czym wlej do sypkich składników, wymieszaj na gładkie ciasto i wstaw na noc do lodówki.

2. Rano, zanim usmażysz placki, dodaj do ciasta płatki owsiane oraz stopione masło, delikatnie przemieszaj i odstaw na 5 minut. Lekko natłuść olejem roślinnym patelnię o grubym dnie albo żeliwną. Nakładaj chochelką porcje ciasta na rozgrzaną patelnię. Placki są usmażone od spodu, gdy na wierzchu pojawiają się pęcherzyki, a ciasto tężeje, lekko brązowiejąc na brzegach – zajmuje to około 3 minut. Odwracaj placki i smaż jeszcze 2 minuty. Podana ilość ciasta powinna wystarczyć na około 12 placków.

3. Podawaj je natychmiast (po 3 na osobę) z grillowanym boczkiem, amerykańskimi borówkami i syropem klonowym. Najsmaczniejsze są placki prosto z patelni, ale można je przechować w piekarniku do czasu usmażenia wszystkich i podania.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA