Placki „hoppers” pani Amaraskara
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Moja Sri Lanka (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Placki i placuszki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia lankijska
Przygotowanie:
Składniki:1 kokos, z którego otrzymamy 200 ml śmietanki kokosowej, 400 ml mleczka kokosowego i wodę kokosową
1 gruba kromka chleba żytniego, podarta na kawałki
500 g mąki ryżowej
¼ łyżeczki sody
1 łyżeczka cukru
sól
200 ml gorącej wody
Przygotowanie:
Otwieramy orzech kokosowy i zachowujemy wodę kokosową. Ucieramy miąższ kokosu na wiórki i umieszczamy je w blenderze. Dolewamy 200 ml gorącej wody i miksujemy. Durszlak wykładamy muślinem. Przekładamy do durszlaka kokosową miksturę, zbieramy brzegi materiału i dociskamy. Otrzymamy śmietankę kokosową. Zachowujemy 200 ml. Powtarzamy wszystkie czynności. Tym razem otrzymamy mleczko kokosowe. Zachowujemy 400 ml. Łączymy mleczko kokosowe, płyn z kokosu, chleb i sodę. Dodajemy mąkę ryżową i mieszamy. Powinno powstać gęste ciasto. Odstawiamy na 6 godzin. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Kiedy ciasto odpowiednio urośnie, stawiamy patelnię do naleśników na dużym ogniu i rozgrzewamy nieco oleju. Do ciasta dodajemy śmietankę kokosową. Doprawiamy solą. Na rozgrzaną patelnię wlewamy porcję ciasta i rozprowadzamy. Nakrywamy patelnię i smażymy 2-3 minuty, aż brzegi się zrumienią. Podajemy na gorąco.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia lankijska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W