Placki czekoladowe z brzoskwiniami w cynamonie
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.18)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
Składniki:
- 1¼ szklanki mąki pszennej
- ¼ szklanki kakao w proszku
- 3 łyżki cukru
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ¼ łyżeczki soli
- 1 2/3 szklanki maślanki
- 3 łyżki niesolonego masła
- stopionego
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka drażetek z czekolady deserowej (chocolate chips)
- olej do smażenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przesiej do miski mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. W osobnej misce ubij mikserem maślankę ze stopionym masłem, jajkami i wanilią. Wlej zawiesinę do przesianej mąki z dodatkami i wymieszaj tylko, aż się połączą (trochę grudek nie zaszkodzi). Na koniec delikatnie wmieszaj czekoladowe drażetki. Rozgrzej blachę do pieczenia na średnim ogniu i posmaruj olejem za pomocą pędzla. Nakładaj ciasto chochelką na rozgrzaną blachę i smaż ok. 3 min z jednej i minutę z drugiej strony. Przekładaj placki na talerz i przykrywaj folią aluminiową, żeby były ciepłe. Podawaj z brzoskwiniami w cynamonie.(patrz: osobny przepis)
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Desery
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W