Pita

Pita
Oceń przepis:
34 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia arabska
Ilość osób:
6

Przygotowanie:

Składniki:
250 g mąki chlebowej
7 g drożdży instant
20 g nasion czarnuszki
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki oliwy
160 ml wody
mąka do posypania
oliwa do smarowania

Przygotowanie:
Wsypujemy do miski mąkę, drożdże, czarnuszkę i sól. Wlewamy oliwę i 120 ml wody. Mieszamy składniki rękami, stopniowo dodając resztę wody (niekoniecznie całą), aż do zebrania całej mąki ze ścianek i uzyskania miękkiego, zwartego ciasta. Wkładamy ciasto na posmarowany oliwą blat. Zagarniamy od brzegów i ugniatamy do środka. Wyrabiamy tak 5-10 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Wkładamy do czystej, posmarowanej oliwą miski, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż ciasto zwiększy objętość dwa razy. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 250°C. Na środkową półkę wstawiamy płaską blachę. Wkładamy wyrośnięte ciasto na posmarowany oliwą blat. Dzielimy na 6 części i formujemy w kule. Każdą z nich rozpłaszczamy i rozciągamy palcami w koło o grubości 3-5 mm, podsypując mąką. Kładziemy placki na blasze i pieczemy 5-10 minut, aż się lekko zrumienią. Wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy ściereczką i odkładamy do ostygnięcia.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA