Pilaw z leśnymi grzybami
Oceń przepis:
Przygotował:
Anjum Anand
- Seria kulinarna:
- Łatwa kuchnia indyjska (odc.6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka nasion kminu
- 2 indyjskie liście laurowe
- duży kawałek kory cynamonu
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- 2 strączki czarnego kardamonu
- lekko zmiażdżone
- 6 strączków zielonego kardamonu
- lekko zmiażdżonych
- 4 goździki
- 1 mała cebula
- z grubsza posiekana
- duża garść nerkowców
- w całości
- 200 g oczyszczonych świeżych leśnych grzybów (np. kurki
- borowiki)
- 2 ząbki czosnku
- drobno posiekane
- sól do smaku
- 300 g ryżu basmati
- starannie opłukanego
- namoczonego w wodzie i osączonego
- 400 ml wody
- sok z cytryny do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W dużym rondlu rozgrzać olej. Dodać wszystkie przyprawy i prażyć około 20 sekund, a następnie dodać cebulę i nerkowce. Smażyć 4-5 minut, aż cebula zmięknie i zacznie się rumienić. Dodać grzyby i czosnek, posolić i smażyć na dużym ogniu 4-5 minut. Dodać osączony ryż i świeżą wodę, doprowadzić do wrzenia, przykryć rondel pokrywką i gotować na bardzo małym ogniu około 10 minut, do miękkości ryżu. Zestawić z ognia i zdjąć pokrywkę, aby odparować nadmiar wilgoci. Doprawić sokiem z cytryny i ewentualnie solą, delikatnie zamieszać i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W