Pikle z ogórka
Oceń przepis:
Przygotował:
James Martin
- Seria kulinarna:
- Uczty z Jamesem Martinem (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przetwory
Składniki:
- 1 ogórek
- 2 łyżki stołowe soli morskiej
- 55 ml oleju arachidowego
- 2 małe
- suszone papryczki chilli
- 2,5 cm kawałek świeżego imbiru
- obrany i pokrojony w zapałki
- 1 świeża
- czerwona papryczka chilli
- bez nasion i pokrojona w zapałki
- 5 grzybów shitake w plasterkach
- 75 ml mirinu (japońskiego octu w wina ryżowego)
- 1 łyżka stołowa miałkiego cukru
- ¼ łyżeczki ziaren pieprzu syczuańskiego
- prażonych i zmielonych
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Łyżeczką usuń nasiona z połówek ogórka. Pokrój w zapałki, posyp solą i zostaw na godzinę. Opłucz i odciśnij nadmiar płynu. Rozgrzej olej w woku, smaż, cały czas mieszając suszone papryczki chilli, aż ściemnieją. Wyjmuj z tłuszczu, dorzuć imbir, świeżą papryczkę chilli i grzyby. Wlej ocet. Dosyp cukier i pieprz syczuański. Wymieszaj. Dorzuć ogórki. Wymieszaj. Przełóż do wysterylizowanych słoików. Pozostaw w marynacie na 2 dni. Podawaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W