Pikantna fasolka z jajecznicą

Pikantna fasolka z jajecznicą
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Pyszne weekendy Billa (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Ilość osób:
4

Przygotowanie:


Na pikantną fasolkę:
1 łyżka oliwy extra vergine
1 drobno posiekana cebula
3 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 zielona chili, posiekana i pozbawiona pestek
1 łyżeczka mielonego kminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka papryki
½ łyżeczki kurkumy
400 g siekanych pomidorów z puszki
2 łyżeczki cukru trzcinowego
800 g czerwonej fasoli z puszki, osączonej
sok z 1 limonki
1 garść świeżej kolendry
75 g pokruszonej fety
3 łodygi dymki

Na jajecznicę:
8 jaj
375 ml tłustej śmietany
40 g masła

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. Podgrzej oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu i smaż cebulę 5 minut aż zmięknie. Dodaj czosnek, zieloną chili i smaż jeszcze około minuty. Dodaj pomidory, cukier i 125 ml wody. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj sos na wolnym ogniu 10 minut. Dodaj fasolę, dopraw solą i pieprzem. Nakryj rondel i włóż go do piekarnika na 30 minut, żeby płyn nieco odparował. Na krótko zanim fasola skończy się gotować, lekko ubij jajka ze śmietaną. Postaw patelnię na dużym ogniu i rozgrzej masło. Wlej masę jajeczną i przez 20 sekund nie mieszaj. Jajka powinny lekko ściąć się przy brzegach. Zamieszaj jajka drewnianą łyżką, delikatnie zagarniając masę z brzegów na środek. Pozostaw na kolejne 20 sekund. Potem znów delikatnie zgarnij. Kiedy jajecznica się zetnie, przełóż ją na talerze. Przed podaniem dopraw fasolę sokiem z limonki, udekoruj kolendrą, serem feta i dymką. Podaj z jajecznicą.

© Bill Granger


 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA