Piersi kaczki w sosie z pomarańczy wiśni i porto
Oceń przepis:
Przygotował:
Claire Robinson
- Seria kulinarna:
- Wystarczy 5 składników (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 4 piersi kaczki
- szalotka
- pomarańcze
- garść mrożonych wydrenowanych wiśni
- ¼ miarki porto *
- sól i pieprz do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piersi nacinamy „na krzyż” od strony skórki na głębokość dwóch centymetrów. Przyprawiamy solą i pieprzem. Układamy je na rozgrzanej patelni skórką do dołu i obsmażany z obu stron na złocisto-brązowy kolor. Następnie wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury do 120 Celsjusza i pieczemy przez 12 minut. Po tym czasie wyjmujemy mięso z brytfanny i odlewamy z niej tłuszcz. Obieramy szalotkę i kroimy ją na półplasterki. Smażymy ją w tym samym naczyniu, w którym piekliśmy kaczkę. Drewnianą łyżką zeskrobujemy z dna naczynia pozostałości po pieczeniu. Dodajemy rozmrożone wiśnie, które wcześniej kroimy na drobne kawałki. Wlewamy porto. Czekamy aż utworzy się rodzaj glazury. Dodajemy skórkę pomarańczową. Teraz rolujemy pomarańcze i wyciskamy z nich sok. Musimy otrzymać ¼ miarki. Dolewamy go do sosu i czekamy aż smaki się połączą. Gotowym sosem polewamy kacze piersi pokrojone na plasterki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W