Pieróg z buraka liściowego i sera
Oceń przepis:
Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pierogi i pierożki
Przygotowanie:
Składniki ciasta:
225 g pszennej mąki
1 jajo
50 ml oliwy
50 ml letniego mleka
szczypta soli
Składniki farszu:
1 kg buraka liściowego
2 rozkłócone jaja
sól i pieprz
mielona gałka muszkatołowa
2 łyżki stołowe posiekanych szalotek, usmażonych na maśle
50 g parmezanu
oliwa
6-8 plastrów sera gruyère
Składniki sosu:
150 ml crème fraîche
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżka stołowa posiekanego szczypiorku
Przygotowanie ciasta:
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Do robota kuchennego wsyp mąkę. Wbij jajo. Wlej oliwę i letnie mleko. Dodaj szczyptę soli. Miksuj przez 30-60 sekund. Wyjmij na oprószony mąką blat i wyrób gładkie ciasto. Przykryj i wstaw na godzinę do lodówki.
Przygotowanie farszu:
Wytnij twarde części ogonków i umyj liście buraka liściowego. Blanszuj przez kilka minuta w osolonym wrzątku, aż zmiękną. Wrzuć do wody z lodem. Odsącz na durszlaku i odciśnij nadmiar wody. Przełóż do miski. Rozwałkuj połowę ciasta. Placek przełóż na natłuszczoną blachę. Wstaw do lodówki na 10-15 min. Liście polej rozkłóconymi jajkami. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj zmieloną gałkę muszkatołową i posiekane szalotki usmażone na maśle. Dosyp starty parmezan. Starannie wymieszaj. Farsz wyłóż na środek placka, wyjętego na blasze z lodówki. Rozwałkuj drugą część ciasta i przykryj nią farsz. Metalowym kręgiem odetnij nadmiar ciasta, aby powstał zgrabny pieróg. Wierzch posmaruj oliwą. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 25-30 min. Wyjmij z piekarnika, przykryj plastrami sera gruyère. Wstaw pod grill, aż ser się roztopi.
Przygotowanie sosu:
Do miseczki nałóż crème fraîche i musztardę Dijon. Dosyp posiekany szczypiorek. Wymieszaj. Podawaj gorący pieróg z sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Pierogi i pierożki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W