Pieróg z buraka liściowego i sera

Pieróg z buraka liściowego i sera
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pierogi i pierożki

Przygotowanie:


Składniki ciasta:
225 g pszennej mąki
1 jajo
50 ml oliwy
50 ml letniego mleka
szczypta soli

Składniki farszu:
1 kg buraka liściowego
2 rozkłócone jaja
sól i pieprz
mielona gałka muszkatołowa
2 łyżki stołowe posiekanych szalotek, usmażonych na maśle
50 g parmezanu
oliwa
6-8 plastrów sera gruyère

Składniki sosu:
150 ml crème fraîche
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżka stołowa posiekanego szczypiorku

Przygotowanie ciasta:
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Do robota kuchennego wsyp mąkę. Wbij jajo. Wlej oliwę i letnie mleko. Dodaj szczyptę soli. Miksuj przez 30-60 sekund. Wyjmij na oprószony mąką blat i wyrób gładkie ciasto. Przykryj i wstaw na godzinę do lodówki.

Przygotowanie farszu:
Wytnij twarde części ogonków i umyj liście buraka liściowego. Blanszuj przez kilka minuta w osolonym wrzątku, aż zmiękną. Wrzuć do wody z lodem. Odsącz na durszlaku i odciśnij nadmiar wody. Przełóż do miski. Rozwałkuj połowę ciasta. Placek przełóż na natłuszczoną blachę. Wstaw do lodówki na 10-15 min. Liście polej rozkłóconymi jajkami. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj zmieloną gałkę muszkatołową i posiekane szalotki usmażone na maśle. Dosyp starty parmezan. Starannie wymieszaj. Farsz wyłóż na środek placka, wyjętego na blasze z lodówki. Rozwałkuj drugą część ciasta i przykryj nią farsz. Metalowym kręgiem odetnij nadmiar ciasta, aby powstał zgrabny pieróg. Wierzch posmaruj oliwą. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 25-30 min. Wyjmij z piekarnika, przykryj plastrami sera gruyère. Wstaw pod grill, aż ser się roztopi.

Przygotowanie sosu:
Do miseczki nałóż crème fraîche i musztardę Dijon. Dosyp posiekany szczypiorek. Wymieszaj. Podawaj gorący pieróg z sosem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA