Pieczony udziec jagnięcy z warzywami
Oceń przepis:
Przygotował:
Anne Burrell
- Seria kulinarna:
- Sekrety szefowej kuchni (odc. 5)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
- trybowany udziec jagnięcy (kości zachowaj)
- sól
- listki z 8 gałązek rozmarynu
- drobno posiekane
- 6 ząbków czosnku pokrojonych na cienkie plasterki
- oliwa extra vergine
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. Rozłóż mięso z udźca na płasko i wykrój największe kawałki tłuszczu. Mniejsze zostaw, bo dodają smaku i sprawiają, że mięso nie wysycha w czasie pieczenia. Posyp udziec solą, posiekanym rozmarynem i plasterkami czosnku. Polej go oliwą i wmasuj przyprawy. Zwiń udziec w roladę i zwiąż mocno białym masarskim sznurkiem. Oprósz roladę solą i odłóż na czas przygotowania warzyw. Napełnij miskę wodą, wciśnij do niej sok z cytryny i wrzuć wyciśnięte połówki. Obierz karczochy z zewnętrznych, twardych liści, aż dotrzesz do serca. Przytnij łodygi, jeśli zbrązowiały i stwardniały, przetnij na pół i wrzuć do miski z cytrynową wodą.
Przełóż serca karczochów do brytfanki razem z plastrami fenkuła, ziemniakami, czosnkiem i chili w płatkach. Skrop wszystko oliwą i oprósz solą. Dolej wino, dodaj tymianek i liście laurowe.
Na warzywach ułóż kości, a na nich roladę z udźca. Skrop oliwą i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz ok. 20 minut, aż mięso się zrumieni. Polej je sokami zgromadzonymi w brytfance. Odwróć roladę, znów polej sokami i ułóż warzywa tak, żeby były przykryte płynem i nie przypalały się. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 175 stopni C i wstaw brytfankę na 60 minut. Polewaj mięso sosem od czasu do czasu i dolej wody, jeśli za bardzo odparuje. Wyjmij brytfankę z piekarnika i odłóż mięso na 15-20 minut pod folią aluminiową, żeby odpoczęło. Warzywa przechowaj w piekarniku. Pokrój mięso na medaliony i podawaj (bez sznurka) z warzywami i sosem z brytfanki.
Przełóż serca karczochów do brytfanki razem z plastrami fenkuła, ziemniakami, czosnkiem i chili w płatkach. Skrop wszystko oliwą i oprósz solą. Dolej wino, dodaj tymianek i liście laurowe.
Na warzywach ułóż kości, a na nich roladę z udźca. Skrop oliwą i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz ok. 20 minut, aż mięso się zrumieni. Polej je sokami zgromadzonymi w brytfance. Odwróć roladę, znów polej sokami i ułóż warzywa tak, żeby były przykryte płynem i nie przypalały się. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 175 stopni C i wstaw brytfankę na 60 minut. Polewaj mięso sosem od czasu do czasu i dolej wody, jeśli za bardzo odparuje. Wyjmij brytfankę z piekarnika i odłóż mięso na 15-20 minut pod folią aluminiową, żeby odpoczęło. Warzywa przechowaj w piekarniku. Pokrój mięso na medaliony i podawaj (bez sznurka) z warzywami i sosem z brytfanki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W