Pieczony na grillu gołąb z sosem winnym, porami i grzybami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Szef kuchni w wielkim mieście
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Do marynaty:
4 ząbki czosnku, pokrojone w plastry
½ łyżeczki przebranych listków tymianku
6 rozgniecionych ziaren pieprzu
4 łyżki tłoczonego na zimno oleju rzepakowego
8 piersi grzywacza
Do sosu:
2 łyżki cukru
200 ml czerwonego wina
2 gałązki tymianku
6 lekko zmiażdżonych jagód jałowca
Do pieczonych porów:
12 młodych porów
1 łyżka masła
Do grzybów:
duża garść uszaków bzowych
15-20 pieczarek
1 drobno posiekany ząbek czosnku
2 łyżki tłoczonego na zimno oleju rzepakowego
sól i pieprz
Przygotowanie:
Przygotować marynatę:
Wymieszać w niedużej misce składniki. Ostrym nożem ponacinać skórę piersi grzywacza. Mięso pokryć marynatą i odstawić na przynajmniej 20 minut.
Przygotować sos:
Do rondla wsypać cukier i lekko skropić wodą. Ogrzewać, aż cukier się roztopi i skarmelizuje. Wlać wino (uwaga na ręce i twarz!), dodać tymianek i jałowiec i gotować, aż zredukuje się o dwie trzecie (ok. 12-15 minut). Doprawić do smaku i odstawić w ciepłe miejsce. Rozgrzać piekarnik do 220°C. Pory blanszować przez 10 sekund w osolonym wrzątku i natychmiast wrzucić do lodowatej wody. Starannie osączyć. Ułożyć je na blasze z kilkoma kawałkami masła i piec 10 - 15 minut, aż zmiękną. Mocno rozgrzać patelnię grillową. Mięso doprawić solą i pieprzem i ułożyć na patelni. Piec kilka minut z każdej strony, aż wypiecze się tak jak chcemy. Zdjąć z patelni i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce. Grzyby pokroić w plastry. Na rozgrzaną patelnię wlać olej i wrzucić czosnek. Kiedy się zrumieni, dodać grzyby i dusić do miękkości (uszaki mogą strzelać). Ułożyć na talerzu mięso, pory i grzyby i opryskać wszystko sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia brytyjska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W