Pieczony kurczak z polewą miodowo-musztardową
Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 16)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 8 kurzych udek bez pałek
- ½ szklanki oliwy (może być więcej) do marynowania
- sok z jednej cytryny
- sól i pieprz (do smaku)
- świeże zioła (jakie są)
- 1 łyżka ziarnistej musztardy (Calder używa także musztardy klonowej oraz Dijon)
- 1 lub 2 łyżki miodu
- 1/3 szklanki oliwy (do polewy)
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zamarynować kurczaka w oliwie z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i ziołami na co najmniej godzinę albo na dobę. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C. Natłuścić brytfankę oliwą lub masłem, ułożyć kawałki kurczaka skórą do dołu. Piec 20-25 minut. Obrócić skórą do góry. Piec kolejne 10 minut. Wymieszać składniki polewy: musztardę, miód, oliwę, sól i pieprz. Nakładać na kurczaka pędzelkiem lub polać łyżką. Opiekać jeszcze 5 minut. Wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut. Zebrać smakowity sosik, który wytopił się z kurczaka.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W