Pieczony kurczak z polewą miodowo-musztardową

Pieczony kurczak z polewą miodowo-musztardową
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 16)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 8 kurzych udek bez pałek
  • ½ szklanki oliwy (może być więcej) do marynowania
  • sok z jednej cytryny
  • sól i pieprz (do smaku)
  • świeże zioła (jakie są)
  • 1 łyżka ziarnistej musztardy (Calder używa także musztardy klonowej oraz Dijon)
  • 1 lub 2 łyżki miodu
  • 1/3 szklanki oliwy (do polewy)
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zamarynować kurczaka w oliwie z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i ziołami na co najmniej godzinę albo na dobę. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C. Natłuścić brytfankę oliwą lub masłem, ułożyć kawałki kurczaka skórą do dołu. Piec 20-25 minut. Obrócić skórą do góry. Piec kolejne 10 minut. Wymieszać składniki polewy: musztardę, miód, oliwę, sól i pieprz. Nakładać na kurczaka pędzelkiem lub polać łyżką. Opiekać jeszcze 5 minut. Wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut. Zebrać smakowity sosik, który wytopił się z kurczaka.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA