Pieczony dorsz w zupie z owoców morza i szafranu
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Przepisy z Niebiańskiej kuchni (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 4 filety z dorsza
- 12 surowych małży
- 250 g krewetek
- 2 marchewki
- drobno pokrojone
- 2 łodygi selera naciowego
- drobno pokrojone
- 2 szalotki
- drobno pokrojone
- 2 ząbki czosnku
- posiekane
- 20 pomidorków czereśniowych
- 300 ml bulionu rybnego dobrej jakości
- 200 ml białego wina
- szczypta szafranu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Posmaruj dorsza oliwą, posyp solą i pieprzem. Połóż na ruszt i piecz przez 12 do 15 minut, nie przewracając go. W tym czasie podsmaż na patelni marchewkę, cebulę, selera i ziarna kopru włoskiego. Dodaj czosnek i pomidory. Wymieszaj wszystko. Wlej bulion rybny z szafranem, białym winem i zagotuj. Jeśli nie masz świeżego bulionu, użyj dobrej jakości kostki. Dodaj krewetki i małże i gotuj aż skorupki otworzą się. Wlej porcję zupy na talerz, połóż w środku filet i polej go sosem rouille.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W