Pieczone pomarańcze z crème brûlée
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Akademia mistrza Novellego (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
- 8 dużych pomarańczy
- 100 ml cointreau lub grand marnier
- 480 ml mleka
- 480 ml śmietanki kremówki 36%
- 10 żółtek
- 200 g drobnego cukru
- 50 g brązowego cukru demerara
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Sparzyć pomarańcze wrzątkiem, a następnie przeciąć na pół i ostrożnie wycisnąć sok, tak aby nie uszkodzić skórki. Usunąć i wyrzucić cały miąższ, a puste łupiny namoczyć przez noc w alkoholu. Wyjąć łyżką cedzakową i odwrócić, aby je osączyć. Alkohol zachować. Ułożyć łupiny w naczyniu żaroodpornym. Nagrzać piekarnik do 90°C. W rondelku, na małym ogniu, zredukować sok pomarańczowy do konsystencji syropu (30–40 minut). W drugim rondlu doprowadzić do wrzenia mleko ze śmietanką i dodać do syropu. Ubić jajka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Zdjąć syrop z mlekiem i śmietanką z ognia i wlać do piany. Dodać zachowany alkohol i dokładnie wymieszać. Nałożyć masę do łupin pomarańczy i piec 25–35 minut. Masa powinna być nadal lekko płynna. Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Przed podaniem posypać brązowym cukrem i skarmelizować pod grillem albo przy użyciu specjalnego palnika.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W