Pieczarkowe kotlety z puree z białych warzyw korzeniowych
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 2 cebule, pokrojone w drobną kostkę
- 500 g pieczarek
- 2 jajka
- bułka tarta
- sól i pieprz
- majeranek
Panierka:
- jajko
- bułka tarta
Puree z warzyw korzeniowych:
- Składniki:
- duży kawałek selera
- 2 korzenie pietruszki
- 2 ziemniak
- 3 łyżki masła
- 100 ml śmietanki 30%
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kotlety:
Cebulę poddusić na patelni, aż zmięknie. Pieczarki pokroić w plasterki, wymieszać z cebulą, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dodać jajka i wymieszać z pieczarkami i dosypać tyle bułki tartej, aby można było formować kotlety. Mokrymi dłońmi uformować kotlety, obtoczyć w jajku, następnie w bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanej patelni z olejem z obu stron, na brązowy kolor.
Pure z warzyw korzeniowych:
Warzywa dobrze umyć i obrać. Pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości. Odcedzić, dodać masło i śmietanę, a następnie zblendować na gładkie puree. Jeśli będzie trzeba, dodać więcej płynu. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Do puree można dołożyć inne jasne warzywa, np. pasternak, kalafior, skorzonera
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź