Pieczarki i pancetta na cieście francuskim

Pieczarki i pancetta na cieście francuskim
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 4.50
Seria kulinarna:
Doskonałe trio (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zapiekanki
Ilość osób:
3

Przygotowanie:

Składniki:
75 g pancetty pokrojonej w paski
200 – 250 g dużych pieczarek, umytych i pokrojonych
1 – 2 garście leśnych grzybów, umytych i pokrojonych (niekoniecznie)
2 gałązki tymianku (same listki)
250 – 300 g ciasta francuskiego
1 łyżka grubo posiekanych liści pietruszki
mąka do posypania
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
oliwa

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 C. Postawić patelnię z grubym dnem na średnim ogniu. Smażyć pancettę, aż będzie chrupiąca. Zdjąć z patelni łyżką z dziurkami i odstawić. Smażyć grzyby w tłuszczu z pancetty, aż zmiękną. Dodać liście tymianku i odrobinę pieprzu. Wymieszać usmażone grzyby z pancettą. Odstawić. Rozwałkować ciasto francuskie i ułożyć na blasze. Zrobić nożem margines grubości 2 cm wzdłuż brzegów ciasta. Ułożyć grzyby i pancettę na cieście. Nie zakrywać marginesów. Uformować równą warstwę i posypać pietruszką. Wstawić do piekarnika na 15 – 20 min, aż ciasto się upiecze i zyska złotawy kolor.
Wyjąć z piekarnika, pokroić i podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA