Peklowana wołowina z warzywami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
- Zalewa:
- 2 litry wody
- 1 szklanka soli gruboziarnistej
- 1 łyżka różowej soli peklowej
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżeczka zmiażdżonych nasion kolendry
- 1 łyżeczka zmiażdżonych nasion gorczycy
- 1 łyżeczka zmiażdżonego pieprzu
- 1 pokruszona laska cynamonu
- 4 zmiażdżone liście laurowe
- 8 goździków
Peklowana wołowina:
- 2,5 kg płasko ukrojonego mostka wołowego
- 1 średnia cebula, przekrojona na pół
- 1 średni seler naciowy, przekrojony na pół
- 1 średnia marchewka, obrana i przekrojona na pół
- ½ kg obranej młodej rzepy
- ½ kg obranych młodych marchewek
- 1 średniej wielkości głowa kapusty, pokrojona na 8 części
- ½ kg małych czerwonych ziemniaków
- 12 gałązek natki pietruszki
- sól gruboziarnista
- musztarda Dijon (do podania)
- chrzan, świeży lub gotowy (do podania)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zalewa:
W dużym garnku doprowadź do wrzenia wodę. Dodaj sól, cukier i przyprawy. Zdejmij z ognia i mieszaj aż do rozpuszczenia soli i cukru. Pozostaw do ostygnięcia.
Peklowana wołowina:
Umieść mostek w dużym naczyniu. Zalej chłodną solanką i umieść na wierzchu dwa małe talerze, żeby utrzymać mięso w zanurzeniu. Przykryj i schowaj do lodówki na 2 tygodnie.
Opłucz mostek i wyrzuć zalewę. Umieść mięso w dużym garnku i zalej wodą. Dodaj cebulę, selera i marchew, i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek i duś mostek na małym ogniu przez 3-3,5 godziny.
Przygotuj garnek do gotowania na parze, wlej wodę i zagotuj. Dodaj rzepę, zmniejsz ogień i gotuj ją na parze przez około 8-10 minut, aż zmięknie. Przenieś do miski. Dodaj młode marchewki i gotuj tak samo przez 10-12 minut. Następnie przenieś je do miski z rzepą.
Przenieś mostek na deskę do krojenia. Owiń folią i pozostaw na 30 minut. Usuń z wywaru resztki mięsa i ponownie go zagotuj. Dodaj kapustę, ziemniaki, pietruszkę i przypraw solą. Duś na małym ogniu przez około 25 minut, aż warzywa zmiękną. Dodaj wcześniej przygotowaną rzepę i marchewki i zagotuj. Wyjmij warzywa na półmisek. Zachowaj bulion.
Usuń z wołowiny nadmiar tłuszczu. Pokrój ją w poprzek włókien na cienkie plasterki i umieść na półmisku. Podawaj z bulionem i musztardą.
W dużym garnku doprowadź do wrzenia wodę. Dodaj sól, cukier i przyprawy. Zdejmij z ognia i mieszaj aż do rozpuszczenia soli i cukru. Pozostaw do ostygnięcia.
Peklowana wołowina:
Umieść mostek w dużym naczyniu. Zalej chłodną solanką i umieść na wierzchu dwa małe talerze, żeby utrzymać mięso w zanurzeniu. Przykryj i schowaj do lodówki na 2 tygodnie.
Opłucz mostek i wyrzuć zalewę. Umieść mięso w dużym garnku i zalej wodą. Dodaj cebulę, selera i marchew, i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek i duś mostek na małym ogniu przez 3-3,5 godziny.
Przygotuj garnek do gotowania na parze, wlej wodę i zagotuj. Dodaj rzepę, zmniejsz ogień i gotuj ją na parze przez około 8-10 minut, aż zmięknie. Przenieś do miski. Dodaj młode marchewki i gotuj tak samo przez 10-12 minut. Następnie przenieś je do miski z rzepą.
Przenieś mostek na deskę do krojenia. Owiń folią i pozostaw na 30 minut. Usuń z wywaru resztki mięsa i ponownie go zagotuj. Dodaj kapustę, ziemniaki, pietruszkę i przypraw solą. Duś na małym ogniu przez około 25 minut, aż warzywa zmiękną. Dodaj wcześniej przygotowaną rzepę i marchewki i zagotuj. Wyjmij warzywa na półmisek. Zachowaj bulion.
Usuń z wołowiny nadmiar tłuszczu. Pokrój ją w poprzek włókien na cienkie plasterki i umieść na półmisku. Podawaj z bulionem i musztardą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W