Peklowana wołowina z warzywami

Peklowana wołowina z warzywami
Oceń przepis:
39 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
8

Składniki:

  • Zalewa:
  • 2 litry wody
  • 1 szklanka soli gruboziarnistej
  • 1 łyżka różowej soli peklowej
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka zmiażdżonych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka zmiażdżonych nasion gorczycy
  • 1 łyżeczka zmiażdżonego pieprzu
  • 1 pokruszona laska cynamonu
  • 4 zmiażdżone liście laurowe
  • 8 goździków
Peklowana wołowina:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zalewa:
W dużym garnku doprowadź do wrzenia wodę. Dodaj sól, cukier i przyprawy. Zdejmij z ognia i mieszaj aż do rozpuszczenia soli i cukru. Pozostaw do ostygnięcia.

Peklowana wołowina:
Umieść mostek w dużym naczyniu. Zalej chłodną solanką i umieść na wierzchu dwa małe talerze, żeby utrzymać mięso w zanurzeniu. Przykryj i schowaj do lodówki na 2 tygodnie.

Opłucz mostek i wyrzuć zalewę. Umieść mięso w dużym garnku i zalej wodą. Dodaj cebulę, selera i marchew, i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek i duś mostek na małym ogniu przez 3-3,5 godziny.

Przygotuj garnek do gotowania na parze, wlej wodę i zagotuj. Dodaj rzepę, zmniejsz ogień i gotuj ją na parze przez około 8-10 minut, aż zmięknie. Przenieś do miski. Dodaj młode marchewki i gotuj tak samo przez 10-12 minut. Następnie przenieś je do miski z rzepą.

Przenieś mostek na deskę do krojenia. Owiń folią i pozostaw na 30 minut. Usuń z wywaru resztki mięsa i ponownie go zagotuj. Dodaj kapustę, ziemniaki, pietruszkę i przypraw solą. Duś na małym ogniu przez około 25 minut, aż warzywa zmiękną. Dodaj wcześniej przygotowaną rzepę i marchewki i zagotuj. Wyjmij warzywa na półmisek. Zachowaj bulion.

Usuń z wołowiny nadmiar tłuszczu. Pokrój ją w poprzek włókien na cienkie plasterki i umieść na półmisku. Podawaj z bulionem i musztardą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA