Parathy z jagnięciną

Parathy z jagnięciną
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Ideał
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:



Na ziołowy chutney:
60 g świeżej kolendry
2 łyżki jogurtu
2 ½ łyżki soku z cytryny
2 zielone chili, z pestkami lub bez
12 g listków mięty
½ ząbka czosnku
20 g orzeszków pistacjowych
cukier do smaku

Na placuszki:
375 g gotowego ciasta francuskiego
1 małe jajko, ubite
6 g imbiru, obranego, w formie pasty
2 ząbki czosnku, w postaci pasty
1 łyżka soku z cytryny
½ łyżeczki kminu
½ łyżeczki garam masali
2 łyżki oleju
125 g rumsztyku jagnięcego, pokrojonego w drobną kostkę
½ małej czerwonej cebuli, cienko pokrojonej
1 mały pomidor, pokrojony w paski
liście sałaty

Przygotowanie:
Chutney: połącz wszystkie składniki poza cukrem i zmiksuj w blenderze z 4 łyżkami wody. Powinien powstać gładki sos. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw solą i cukrem. Odstaw. Sos w słoiku, przechowywany w lodówce, zachowa świeżość przez tydzień. Można go też zamrozić.

Placki: za pomocą okrągłej formy o średnicy 10 cm, wytnij 4-5 placów z ciasta francuskiego. Każdy rozwałkuj w owalny kształt, wałkując tylko w jedną stronę. Placek powinien się powiększyć o ok. 2,5 cm. Połóż placek na rozgrzanej nieprzywierającej patelni i smaż około 20-30 sekund, aż na spodzie pojawią się rumiane pęcherze. Obróć na drugą stronę i powtórz. Wierzch posmaruj jajkiem za pomocą łyżki. Odwróć ponownie i i smaż 10 sekund, żeby jajko się ścięło. Zdejmij z patelni i powtórz z pozostałymi plackami.
Połącz imbir, czosnek, sok z cytryny i przyprawy. Dodaj sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Rozgrzej olej na patelni, dodaj jagnięcinę i zrumień ze wszystkich stron. Zdejmij z patelni, dolej trochę więcej oleju, wmieszaj miksturę imbirowo-czosnkową i nieco wody. Gotuj na średnim ogniu 1 minutę. Z powrotem przełóż mięso na patelnię, zredukuj sos i gotuj jeszcze kilka minut, aż jagnięcina dojdzie. Spróbuj, dopraw do smaku i dodaj cebulę z pomidorami. Zdejmij z ognia.
Weź placek do góry tą stroną, która została posmarowana jajkiem. Nałóż jagnięcinę z pozostałymi składnikami. Na każdym placku powinny się znaleźć 2-3 kawałki mięsa, pomidor i cebula. Posmaruj 1 łyżką chutney\'a i zwiń placek. Powtórz pozostałymi. Podaj na talerzu z sałatą, pomidorem i cebulą.


 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA