Pappardelle z bekonem i pomidorami

Pappardelle z bekonem i pomidorami
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Janella Purcell

Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 18)
Rodzaj dania:
Makarony, kluski

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 2 jajka
  • oliwa
  • woda
  • sól
  • pieprz
  • 150 ml gęstej śmietany
  • puszka pokrojonych pomidorów
  • posiekany ząbek czosnku
  • 4 pokrojone w kostkę plastry bekonu
  • ½ posiekanej cebuli
  • 2 gałązki tymianku
  • liść laurowy
  • 60 ml oliwy
  • 60 ml białego wina
  • 2 łyżki natki włoskiej pietruszki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Bekon podsmażyć przez 4-5 minut na złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku. Zeszklić cebulę i czosnek. Dolać białe wino. Gotować przez minutę. Dołożyć koncentrat pomidorowy, pomidory, tymianek i liść laurowy. Gotować przez 6 minut, aż sos zgęstnieje, a smaki się połączą. Dodać śmietanę i zagotować. Zagotować wodę na makaron. Osolić. Świeży makaron gotować przez 4 minuty, suchy przez 8-10. Zagotować sos. Dodać makaron. Wymieszać. Posypać natką pietruszki. Podawać z dodatkiem podsmażonego bekonu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA