Paluszki serowe
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Martha piecze (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- 1 miarka drobno startego parmezanu albo sera Gruyere
- 1 łyżeczka papryki
- dowolnie
- 4 łyżki prażonego maku
- dowolnie
- pół kilograma ciasta francuskiego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Zmieszać paprykę z serem. Posypać mieszaniną blat. Rozwałkować ciasto francuskie na prostokąt o wymiarach 25 cm na 33 centymetry. Przycisnąć ciasto, żeby ser się przykleił. Jeśli chcemy posypujemy wierzch ciasta makiem. Delikatnie przyciskamy mak wałkiem.
Obcinamy brzegi nożem do ciasta (otrzymamy prostokąt 22 cm x 30 cm). Kroimy ciasto na półtora centymetrowe paski i zakręcamy z obu końców. Kładziemy paski ciasta na silikonowej macie wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy 4-centymetrowe odstępy. Chłodzimy paluszki na papierze do pieczenia przez 45 minut. Pieczemy paluszki aż staną się złoto-brązowe i urosną, przez 20-25 minut. Przekładamy paluszki na tacę i chłodzimy.
Obcinamy brzegi nożem do ciasta (otrzymamy prostokąt 22 cm x 30 cm). Kroimy ciasto na półtora centymetrowe paski i zakręcamy z obu końców. Kładziemy paski ciasta na silikonowej macie wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy 4-centymetrowe odstępy. Chłodzimy paluszki na papierze do pieczenia przez 45 minut. Pieczemy paluszki aż staną się złoto-brązowe i urosną, przez 20-25 minut. Przekładamy paluszki na tacę i chłodzimy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W