Palestyńska zupa z topinamburów
Oceń przepis:
Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
Składniki:
- 450 g topinamburów
- zakwaszona wody
- 1 drobno posiekana cebula
- kawałek masła
- 1 łyżka stołowa oliwy
- 300 ml mleka
- 300 ml wywaru drobiowego lub warzywnego
- sól i zmielony
- biały pieprz
- olej arachidowy do smażenia
- zmielona gałka muszkatołowa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Obierz topinambury. Wrzuć do zakwaszonej wody, żeby nie ściemniały. Jednego odłóż na później. Pozostałe pokrój w dużą kostkę. Cebulę wrzuć do rondla z kawałkiem masła i łyżką oliwy. Smaż na małym ogniu przez kilka minut. Dodaj pokrojone topinambury. Duś przez 6-8 minut. Wlej mleko i wywar drobiowy lub warzywny. Dopraw solą i zmielonym, białym pieprzem. Duś przez 20 minut. Poszatkuj odłożonego topinambura. Płatki osusz na papierowych ręcznikach kuchennych. W rondlu rozgrzej olej arachidowy wlany do wysokości 1 cm. Usmaż płatki na złocisty kolor. Posyp solą. Zupę przelej do miksera i starannie zmiksuj. Nalej do talerzy. Posyp gałką muszkatołową i chipsami z topinambura.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zupy
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W