Paella de verduras
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia hiszpańska (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia hiszpańska
Składniki:
- 1 szklanka ryżu do paelli
- 3 szklanki wywaru warzywnego
- ½ białej części pora
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- 1 papryka czerwona
- ½ szklanki groszku (może być mrożony)
- ½ małego bakłażana
- duża szczypta szafranu
- ½ cukinii
- 1 łyżeczka mielonej, wędzonej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- sól
- pieprz
- oliwa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W szerokim rondlu rozgrzewamy 4-5 łyżek oliwy, wrzucamy na nią pokrojony w kostkę por, szklimy i dodajemy paprykę i bakłażan, pokrojone w podobnej wielkości kawałki, przesmażamy chwilę i doprawiamy mielonymi paprykami.
Po ok. 5 minutach dorzucamy groszek i cukinię pokrojoną w kostkę oraz czosnek. Znów chwile podsmażamy.
Pomidory ścieramy na tarce lub miksujemy (warto je wtedy obrać ze skórki), wlewamy pulpę do warzyw i mieszamy. Posypujemy całość ryżem, wlewamy wywar, dodajemy szafran i gotujemy ok. 20 minut. Serwujemy gorące, najlepiej w naczyniu, w którym całość się gotowała.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W