Odwrócony placek z ananasem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.106)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Przygotowanie:
SkładnikiNa karmelizowanego ananasa
4 łyżki masła
1 szklanka ciemnego brązowego cukru
1 ananas, obrany, wydrążony i pokrojony na spore kawałki
Ciasto
1 szklanka mąki zwykłej lub tortowej
1/2 szklanki drobnej mąki kukurydzianej
1/2 szklanki brązowego cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
8 łyżek masła, lekko stopionego
1/2 szklanki mleka
2 jajka
2 łyżki ekstraktu waniliowego
Karmelizowany ananas
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Lekko stopić masło na patelni o średnicy 30cm na średnim ogniu. Stopione masło równomiernie posypać cukrem i dalej podgrzewać, aż całość zmieni się w bulgoczący brązowy syrop. Nie mieszać, ale kiedy syrop przestanie parować i zacznie się rumienić, delikatnie poruszać patelnią, aby zbrązowiał równo. Wyłączyć płomień. Dodać kawałki ananasa układając je ciasno po okręgu od brzegu do środka. Włączyć średni płomień. Gotować do czasu, aż ananas się zarumieni. Najlepiej powoli, na małym lub średnim ogniu. Będzie to trwało około 15-20 minut, ale warto czekać! Przekręcić ananasa na drugą stronę i zrumienić.
Ciasto
Suche i mokre składniki. Zmieszać mąkę, mąkę kukurydzianą, brązowy cukier, proszek do pieczenia i sól. W osobnej misce ukręcić masło, mleko, jajka i ekstrakt waniliowy. Dodać mokre składniki do suchych i połączyć do uzyskania gładkiej masy. Można to zrobić robotem kuchennym lub drewnianą łyżką. Przykryć ciastem skarmelizowanego ananasa na patelni i piec 18-20 minut. Studzić na blacie przez 10 minut, wtedy łatwiej będzie odwrócić ciasto na drugą stronę na talerz. Używając rękawic kuchennych nakryć patelnię talerzem i mocno trzymając, odwrócić całość płynnym ruchem. To działa!
© Michael Smith
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W