Napoleonki z malinami

Napoleonki z malinami
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Martha piecze (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Przygotowanie:

Składniki:
½ kilograma ciasta francuskiego
1 miarka cukru
maliny

Krem cukierniczy:
1 miarka mleka
½ laski wanilii
¼ miarki plus 1 łyżka cukru
3 żółtka
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżeczka masła
1 miarka ubitej tłustej śmietany

Maliny do dekoracji:
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Posypać blat cukrem. Rozwałkować ciasto na prostokąt grubości 2 milimetrów. Przekroić ostrym nożem na pół. Obie połówki ciasta przekroić na 3 części. Zachować prostokątny kształt 15 cm x 20 cm. Spryskać wodą papier do pieczenia. Ułożyć prostokąty z ciasta. Chłodzić przez 30 minut. Nakłuć prostokąty widelcem. Przykryć ciasto drucianą tacką i piec ciasto aż dotknie tacki, 15-20 minut. Zdjąć drucianą tackę i piec aż ciasto zyska złotawy odcień, 5-10 minut. Wystudzić. Przygotować krem cukierniczy. Zagotować mleko z wanilią i ¼ miarki cukru. Utrzeć żółtka z pozostałym cukrem. Dodać mąkę i mąkę kukurydzianą. Nadal ubijać do połączenia składników.
Wyjąć wanilię z mleka. Wlać połowę mleka do żółtek. Przelać żółtka z mlekiem do pozostałego mleka. Zagotować cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, przelać do miski i wystudzić. Przykryć krem folią, żeby nie powstał kożuch. Tuż przed podaniem wymieszać ze śmietaną za pomocą drewnianej łyżki.
Przekroić poziomo prostokąty z ciasta. Ułożyć spody na paterze. Przykryć centymetrową warstwą kremu cukierniczego i malin. Położyć wierzch ciasta. Przygotować w ten sposób wszystkie prostokąty. Posypać wierzchy cukrem pudrem. Udekorować malinami. Podawać natychmiast.

© Martha Stewart

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA