Musztarda
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 3 (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty
Składniki:
- 6 łyżek gorczycy (można połączyć białą z czarną w równych proporcjach)
- 6 łyżek octu winnego (z białego wina) lub jabłkowego
- ok. 8 łyżek białego wina wytrawnego (ew. woda)
- duża szczypta soli
opcjonalne dodatki smakowe:
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Gorczycę mielimy w młynku do kawy lub ucieramy w moździerzu. Można część ziarenek odłożyć i nie miksować ich, będą przyjemnie chrupały w musztardzie i ładnie wyglądały. Mieszamy gorczycę z octem, solą, miodem i jedną łyżką wina lub wody. Zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 12 godzin do napęcznienie i wchłonięcia płynu. Po tym czasie rozrzedzamy pastę jeśli trzeba wodą lub winem do uzyskania pożądanej gęstości. Musztarda najlepiej smakuje po kilku dniach, przechodzi smakami i aromatami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W