Mouttabal
Oceń przepis:
Przygotował:
Nigel Slater
- Seria kulinarna:
- Smak mojego życia (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia arabska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 3 średnie bakłażany
- 4 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki tahiny (pasty sezamowej)
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sól do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Upiecz bakłażany w całości w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C, aż będą miękkie. Pozwól im nieco ostygnąć. Gdy da się je wziąć do ręki, przekrój bakłażany na połówki i wybierz miąższ do miski. Zalej go sokiem z cytryny, żeby nie ciemniał. Dodaj tahinę, czosnek, oliwę oraz sól i rozgnieć dokładnie widelcem albo zmiksuj w malakserze.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W