Mouttabal

Mouttabal
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Nigel Slater

Seria kulinarna:
Smak mojego życia (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia arabska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 3 średnie bakłażany
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki tahiny (pasty sezamowej)
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól do smaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Upiecz bakłażany w całości w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C, aż będą miękkie. Pozwól im nieco ostygnąć. Gdy da się je wziąć do ręki, przekrój bakłażany na połówki i wybierz miąższ do miski. Zalej go sokiem z cytryny, żeby nie ciemniał. Dodaj tahinę, czosnek, oliwę oraz sól i rozgnieć dokładnie widelcem albo zmiksuj w malakserze.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA