Molokia

Molokia
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Kuchnia świata:
Kuchnia egipska

Składniki:

  • 4 małe kurczaki (do 600 g)
  • 2 kg suszonej lub świeżej molokii
  • 2 posiekane marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 posiekane cebule
  • 3 l wody
  • sól i pieprz do smaku
  • 250 g masła zwykłego lub klarowanego ghee
  • 8 rozgniecionych ząbków czosnku (po 2 na osobę)
  • 3 łyżki mielonej kolendry
  • dodatkowe masło do smażenia kurczaków
  • ryż gotowany na parze

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wodę zagotować, wrzucić marchewkę, cebulę i seler. Dodać kurczaki i gotować do miękkości (ok. 30 minut). Wyjąć ptaki. Przecedzić i usunąć tłuszcz z powierzchni wywaru. Gotować na małym ogniu, aż wywar odparuje do połowy objętości. (Tłuszcz należy usunąć bardzo starannie, ponieważ pogorszy smak liści molokii). Doprawić solą i pieprzem. W trakcie gotowania wywaru przygotować mieszaninę czosnku i kolendry. Na patelni rozgrzać masło zwykłe lub ghee. Lekko zrumienić czosnek. Dodać zmieloną kolendrę, smażyć jeszcze 10 sekund i odstawić na bok. Przed podaniem podgrzać bulion. Wrzucić posiekane liście molokii i gotować 2 minuty. Powinny się unosić na powierzchni. Przelać masło ze smażonym czosnkiem i kolendrą. Zamieszać. Mieszanina powinna być gęsta, lecz płynna. Zestawić z ognia.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA