Molokia
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Kuchnia świata:
- Kuchnia egipska
Składniki:
- 4 małe kurczaki (do 600 g)
- 2 kg suszonej lub świeżej molokii
- 2 posiekane marchewki
- 3 łodygi selera naciowego
- 2 posiekane cebule
- 3 l wody
- sól i pieprz do smaku
- 250 g masła zwykłego lub klarowanego ghee
- 8 rozgniecionych ząbków czosnku (po 2 na osobę)
- 3 łyżki mielonej kolendry
- dodatkowe masło do smażenia kurczaków
- ryż gotowany na parze
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wodę zagotować, wrzucić marchewkę, cebulę i seler. Dodać kurczaki i gotować do miękkości (ok. 30 minut). Wyjąć ptaki. Przecedzić i usunąć tłuszcz z powierzchni wywaru. Gotować na małym ogniu, aż wywar odparuje do połowy objętości. (Tłuszcz należy usunąć bardzo starannie, ponieważ pogorszy smak liści molokii). Doprawić solą i pieprzem. W trakcie gotowania wywaru przygotować mieszaninę czosnku i kolendry. Na patelni rozgrzać masło zwykłe lub ghee. Lekko zrumienić czosnek. Dodać zmieloną kolendrę, smażyć jeszcze 10 sekund i odstawić na bok. Przed podaniem podgrzać bulion. Wrzucić posiekane liście molokii i gotować 2 minuty. Powinny się unosić na powierzchni. Przelać masło ze smażonym czosnkiem i kolendrą. Zamieszać. Mieszanina powinna być gęsta, lecz płynna. Zestawić z ognia.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia egipska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W