Miodowe pierniczki

Miodowe pierniczki
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 5½ szklanki mąki pszennej
  • plus do podsypania
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1½ łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1½ łyżeczki mielonych goździków
  • 225 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka miodu
  • ½ szklanki melasy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wymieszać w misce mąkę, sodę, sól i przyprawy. Na dość wysokich obrotach miksera utrzeć masło z cukrem na puszysty krem. Dodać jajka, po jednym, i dokładnie zmiksować. Dodać miód, melasę i zmiksować. Zmniejszyć obroty miksera. Stopniowo dodawać mąkę z przyprawami i miksować, aż powstanie gładka masa. Podzielić ciasto na trzy części, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i chłodzić godzinę w lodówce. Na kawałku mocno posypanego mąką pergaminu rozwałkować wszystkie porcje ciasta na grubość 5 mm. Strząsnąć nadmiar mąki. Przełożyć ciasto razem z pergaminem na blachę do pieczenia i wstawić na 15 minut do zamrażalnika. Nagrzać piekarnik do 175° C. Powycinać pierniczki, ułożyć je na blachach do pieczenia wyłożonych pergaminem i wstawić na 6 minut do piekarnika. Wyjąć blachy z piekarnika i mocno stuknąć nimi o kuchenny blat, aby spłaszczyć pierniczki. Ponownie wstawić do piekarnika, zmieniając położenie blach, i piec jeszcze 6 - 8 minut. Pierniczki mają być chrupiące, ale nie mogą za bardzo ściemnieć. Studzić na metalowej kratce.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA