Miodowe pierniczki
Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- 5½ szklanki mąki pszennej
- plus do podsypania
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1½ łyżeczki soli
- 4 łyżeczki mielonego imbiru
- 4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 1½ łyżeczki mielonych goździków
- 225 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 2 duże jajka
- 1 szklanka miodu
- ½ szklanki melasy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wymieszać w misce mąkę, sodę, sól i przyprawy. Na dość wysokich obrotach miksera utrzeć masło z cukrem na puszysty krem. Dodać jajka, po jednym, i dokładnie zmiksować. Dodać miód, melasę i zmiksować. Zmniejszyć obroty miksera. Stopniowo dodawać mąkę z przyprawami i miksować, aż powstanie gładka masa. Podzielić ciasto na trzy części, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i chłodzić godzinę w lodówce. Na kawałku mocno posypanego mąką pergaminu rozwałkować wszystkie porcje ciasta na grubość 5 mm. Strząsnąć nadmiar mąki. Przełożyć ciasto razem z pergaminem na blachę do pieczenia i wstawić na 15 minut do zamrażalnika. Nagrzać piekarnik do 175° C. Powycinać pierniczki, ułożyć je na blachach do pieczenia wyłożonych pergaminem i wstawić na 6 minut do piekarnika. Wyjąć blachy z piekarnika i mocno stuknąć nimi o kuchenny blat, aby spłaszczyć pierniczki. Ponownie wstawić do piekarnika, zmieniając położenie blach, i piec jeszcze 6 - 8 minut. Pierniczki mają być chrupiące, ale nie mogą za bardzo ściemnieć. Studzić na metalowej kratce.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W