Minestrone

Minestrone
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 200 g fasoli, świeżej lub namoczonej przez noc
  • oliwa z oliwek
  • 2 marchewki, pokrojone w krążki
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 2 łodygi selera naciowego, posiekane
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 1 lampka białego wina
  • 2 cukinie, pokrojone w kostkę
  • 1 ziemniak, obrany i pokrojony
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • kilka łodyg bazylii
  • pesto

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Fasolę odcedzić i ugotować do miękkości. W tym czasie w dużym garnku rozgrzać kilka łyżek oliwy, podsmażyć cebulę, czosnek, marchewkę, paprykę, seler, cukinię i ziemniaka. Całość podsmażyć, podlać winem. Gdy odparuje, zalać bulionem. Gotować, aż ziemniak będzie miękki (wtedy pozostałe warzywa też będą miękkie). Dodać pomidory, ugotowaną fasolę, gotować około 15 minut. Podawać z listkami bazylii i pesto.

Można użyć fasoli z puszki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA