Minestrone
Oceń przepis:
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 200 g fasoli, świeżej lub namoczonej przez noc
- oliwa z oliwek
- 2 marchewki, pokrojone w krążki
- 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 2 łodygi selera naciowego, posiekane
- 3 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 1 lampka białego wina
- 2 cukinie, pokrojone w kostkę
- 1 ziemniak, obrany i pokrojony
- 500 ml bulionu warzywnego
- kilka łodyg bazylii
- pesto
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Fasolę odcedzić i ugotować do miękkości. W tym czasie w dużym garnku rozgrzać kilka łyżek oliwy, podsmażyć cebulę, czosnek, marchewkę, paprykę, seler, cukinię i ziemniaka. Całość podsmażyć, podlać winem. Gdy odparuje, zalać bulionem. Gotować, aż ziemniak będzie miękki (wtedy pozostałe warzywa też będą miękkie). Dodać pomidory, ugotowaną fasolę, gotować około 15 minut. Podawać z listkami bazylii i pesto.
Można użyć fasoli z puszki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zupy
Kuchnia włoska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W