Marokański sos pomidorowy
Oceń przepis:
Przygotował:
Annabel Langbein
- Seria kulinarna:
- Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia marokańska
Przygotowanie:
Składniki:2 czerwone papryki
2 cebule
2 główki czosnku
duży kawałek imbiru
1/2 szklanki oliwy
kilka papryczek chili
3 łyżki mielonego kminu rzymskiego
2 łyżeczki ziaren kopru włoskiego
2 kilogramy obranych i pokrojonych w kostkę pomidorów
2 szklanki soku pomidorowego
1/2 szklanki czerwonego octu winnego
1 szklanka brązowego cukru
skórka starta z jednej cytryny
1 łyżka drobno mielonego czarnego pieprzu
1 łyżka soli
1 łyżeczka płatków chili
1 szklanka liści świeżej kolendry
Przygotowanie:
Paprykę i cebulę oczyścić i pokroić w ćwiartki. Ząbki czosnku obrać. Imbir obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Wrzucić do robota kuchennego. Dodać pół szklanki oliwy i pokrojone chili. Zmiksować na gładką masę. Przełożyć ją do dużego rondla, dodać kmin i ziarna kopru, dusić na średnim ogniu przez pół godziny. Następnie dodać pomidory, sok, ocet, cukier, skórkę startą z cytryny, pieprz, sól. płatki chili i posiekaną lub porwaną kolendrę. Zamieszać i dusić na niewielkim ogniu przez dwie godziny.
@Annabel Langbein
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W