Makuszek na białkach
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- 5 białek
- 5 łyżek mąki
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 ½ łyżki maku
- 100 g mlecznej czekolady
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno, jeśli chcemy, możemy je ubić z dodatkiem 1-2 żółtek.
Następnie stopniowo dosypujemy łyżka po łyżce cukier.
Mąkę z proszkiem przesiewamy przez sito i dodajemy do ciasta łyżka po łyżce, nadal ubijając.
Następnie dosypujemy mak i mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Małą, prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Wierzch wyrównujemy i wstawiamy do pieca na ok. 20 minut. Na jeszcze ciepłe ciasto kładziemy kawałki czekolady, rozsmarowujemy ją po wierzchu, jak tylko zacznie się rozpuszczać. Studzimy całość i kroimy na kawałki.
Następnie stopniowo dosypujemy łyżka po łyżce cukier.
Mąkę z proszkiem przesiewamy przez sito i dodajemy do ciasta łyżka po łyżce, nadal ubijając.
Następnie dosypujemy mak i mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Małą, prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Wierzch wyrównujemy i wstawiamy do pieca na ok. 20 minut. Na jeszcze ciepłe ciasto kładziemy kawałki czekolady, rozsmarowujemy ją po wierzchu, jak tylko zacznie się rozpuszczać. Studzimy całość i kroimy na kawałki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W