Makrela z czatnejem z agrestu i zielonego pieprzu
Oceń przepis:
Przygotował:
James Martin
- Seria kulinarna:
- James Martin i jego ogród (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
Przygotowanie:
Czatnej:600 g zielonego lub czerwonego agrestu
2 cebule, posiekane
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
½ łyżeczki musztardy w proszku
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki zielonego pieprzu
300 ml octu jabłkowego, lub białego octu winnego
175 g rodzynek
175 g cukru trzcinowego
Makrela:
15 g masła
1 łyżeczka oliwy z oliwek
2 filety z makreli
Przygotowanie:
Zacznij od czatneja. Do dużego rondla wrzuć agrest, cebulę, czosnek, musztardę w proszku, sok z cytryny, oraz pieprz i zalej 2/3 octu. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez jakieś 10 minut, co pewien czas mieszając, aż zgęstnieje. Dodaj rodzynki, cukier, resztę octu i szczyptę soli. Mieszaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a następnie gotuj, często mieszając, przez jakieś 30 minut, aż czatnej będzie gęsty. Zdejmij z ognia, odstaw, żeby ostygł i przechowuj w lodówce do miesiąca. Można też przelać gorący czatnej do gorących, wysterylizowanych słoików, zakręcić i przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu. Kolej na rybę. Dopraw filety z obu stron solą i pieprzem. Rozgrzej na patelni oliwę i masło. Połóż makrelę skórą do dołu, przyciśnij ją, żeby się nie wygięła. Smaż, aż skórka będzie brązowa i chrupiąca. Przewróć filety na drugą stronę i wyłącz ogień. Podawaj gorącą rybę z czatnejem i sałatą z prostym dressingiem.
Przepisy opracowane na podstawie programu \"James Martin i jego ogród\".
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W