Makaroniki

Makaroniki
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 3 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj dwie blachy z nieprzywierającą powierzchnią albo wyłożone arkuszami papieru do pieczenia. Zmiksuj w malakserze migdały z ½ szklanki cukru pudru i przesyp do miski. Wmieszaj pozostałą szklankę cukru pudru. Ubij w czystej misce białka z solą na niezbyt sztywną pianę, a następnie dosyp cukier i ubijaj, aż piana będzie sztywna. Wmieszaj zmielone migdały z cukrem w dwóch porcjach. Podziel masę między dwie miski. Do każdej dodawaj po kropli barwnika i mieszaj, aż uzyskasz odpowiedni kolor. Napełnij ciastem rękaw cukierniczy z gładką końcówką o średnicy 1,5 cm i wyciskaj kółka o średnicy około 2 cm na wyłożoną pergaminem blachę, pozostawiając około 2,5 cm odstępu pomiędzy makaronikami. Przybierz różowe makaroniki niewielkimi porcjami rozkruszonych ziaren czerwonego pieprzu, a zielone posiekanymi pistacjami. Odstaw blachę na 20 minut, żeby makaroniki przeschły. Rozgrzej piekarnik do 150°C. Piecz makaroniki 20 minut, obracając blachę w połowie pieczenia, aż makaroniki będą suche, ale się nie zrumienią. Odstaw blachę do zupełnego ostygnięcia, zanim zdejmiesz makaroniki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA