łosoś w wodorostach
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.108)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
Składniki:
- 4 x 170g filetów z łososia ze skórą lub inna ryba o zwartym mięsie
- 1 łyżka jagód jałowca
- zmielonych
- 1/4 szklanki syropu brzozowego
- 1/4 szklanki oleju z orzechów włoskich
- 1 łyżka ziarnistej musztardy
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- wystarczająco dużo świeżych dobrze wypłukanych wodorostów
- tyle aby wypełnić lodówkę turystyczną
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Aby przygotować marynatę o drzewnym posmaku, wymieszać w misce jagody jałowca, syrop brzozowy, olej z orzechów włoskich, musztardę, sól i pieprz. Łososia przełożyć do foliowego worka, dodać marynatę. Wypuścić nadmiar powierza i odłożyć na kilka godzin albo nawet na całą noc. Można użyć innej marynaty lub czystej oliwy z oliwek z solą i pieprzem - można improwizować. Rozpalić trzaskający ogień z twardego drewna i pozwolić mu zgasnąć. Kiedy pojawi się gruba warstwa gorących węgielków, ułożyć na niej kwadrat z wodorostów o boku 30 cm i 2,5 cm grubości. Na wodorostach ułożyć marynowanego łososia. Przykryć go kolejną warstwą wodorostów, na grubość ok. 15 cm. Łosoś będzie się delikatnie gotował na parze przez około 20-30 minut. Nie spuszczać go z oka. Wykażcie się instynktem skauta. Zamiast wodorostów można użyć folii aluminiowej. Łososia zawinąć w dwie warstwy folii i umieścić bezpośrednio na węglu. Dzięki gromadzeniu się pary wewnątrz będzie szybciej gotowy niż łosoś z wodorostów, w około 15 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W