łosoś w wodorostach

łosoś w wodorostach
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.108)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb

Składniki:

  • 4 x 170g filetów z łososia ze skórą lub inna ryba o zwartym mięsie
  • 1 łyżka jagód jałowca
  • zmielonych
  • 1/4 szklanki syropu brzozowego
  • 1/4 szklanki oleju z orzechów włoskich
  • 1 łyżka ziarnistej musztardy
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • wystarczająco dużo świeżych dobrze wypłukanych wodorostów
  • tyle aby wypełnić lodówkę turystyczną

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Aby przygotować marynatę o drzewnym posmaku, wymieszać w misce jagody jałowca, syrop brzozowy, olej z orzechów włoskich, musztardę, sól i pieprz. Łososia przełożyć do foliowego worka, dodać marynatę. Wypuścić nadmiar powierza i odłożyć na kilka godzin albo nawet na całą noc. Można użyć innej marynaty lub czystej oliwy z oliwek z solą i pieprzem - można improwizować. Rozpalić trzaskający ogień z twardego drewna i pozwolić mu zgasnąć. Kiedy pojawi się gruba warstwa gorących węgielków, ułożyć na niej kwadrat z wodorostów o boku 30 cm i 2,5 cm grubości. Na wodorostach ułożyć marynowanego łososia. Przykryć go kolejną warstwą wodorostów, na grubość ok. 15 cm. Łosoś będzie się delikatnie gotował na parze przez około 20-30 minut. Nie spuszczać go z oka. Wykażcie się instynktem skauta. Zamiast wodorostów można użyć folii aluminiowej. Łososia zawinąć w dwie warstwy folii i umieścić bezpośrednio na węglu. Dzięki gromadzeniu się pary wewnątrz będzie szybciej gotowy niż łosoś z wodorostów, w około 15 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA