Łosoś w cukrze i sałatka z omułkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Janella Purcell
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 17)
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
Składniki:
- 350 g łososia ze skórą
- 100 g miałkiego cukru
- 75 g soli
- sok i skórka z cytryny
- szczypta mielonych goździków
- szczypta mielonego anyżu gwiazdkowego
- szczypta białego pieprzu
- 300 g omułków
- szalotki
- 2 gałązki tymianku
- ząbek czosnku
- białe wino
- 60 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
- obrane ze skórki
- pozbawione pestek pomidory
- łyżka trybuli
- łyżka szczypioru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wymieszać sól i cukier. Dodać skórkę z cytryny, anyż i goździki. Połowę mieszanki wsypać na tacę. Ułożyć na niej łososia. Przykryć go resztą soli. Wstawić do lodówki na 4 godziny. Spłukać mieszankę z ryby. Wytrzeć mięso do sucha papierowym ręcznikiem. Szczelnie zawinąć i odłożyć na kilka godzin.
Omułki oczyścić. Pokroić szalotki. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić szalotki, tymianek i czosnek. Smażyć przez 30 sekund. Dodać omułki. Wlać wino. Przykryć i gotować przez 2-3 minuty. Kiedy muszle się otworzą, odcedzić je. Sos wlać na patelnię i odparować. Połowę małży wyjąć z muszli. Przełożyć omułki, szalotki i czosnek do miski. Skropić oliwą i sosem. Dodać skórkę z cytryny. Pokroić pomidory. Dodać do małży. Podzielić łososia na cztery porcje. Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć rybę na złoty kolor. Mięso powinno być lekko surowe. Ułożyć łososia na małżach. Posypać ziołami.
Omułki oczyścić. Pokroić szalotki. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić szalotki, tymianek i czosnek. Smażyć przez 30 sekund. Dodać omułki. Wlać wino. Przykryć i gotować przez 2-3 minuty. Kiedy muszle się otworzą, odcedzić je. Sos wlać na patelnię i odparować. Połowę małży wyjąć z muszli. Przełożyć omułki, szalotki i czosnek do miski. Skropić oliwą i sosem. Dodać skórkę z cytryny. Pokroić pomidory. Dodać do małży. Podzielić łososia na cztery porcje. Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć rybę na złoty kolor. Mięso powinno być lekko surowe. Ułożyć łososia na małżach. Posypać ziołami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W