Łosoś w cukrze i sałatka z omułkami

Łosoś w cukrze i sałatka z omułkami
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Janella Purcell

Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 17)
Rodzaj dania:
Dania z ryb

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wymieszać sól i cukier. Dodać skórkę z cytryny, anyż i goździki. Połowę mieszanki wsypać na tacę. Ułożyć na niej łososia. Przykryć go resztą soli. Wstawić do lodówki na 4 godziny. Spłukać mieszankę z ryby. Wytrzeć mięso do sucha papierowym ręcznikiem. Szczelnie zawinąć i odłożyć na kilka godzin.
Omułki oczyścić. Pokroić szalotki. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić szalotki, tymianek i czosnek. Smażyć przez 30 sekund. Dodać omułki. Wlać wino. Przykryć i gotować przez 2-3 minuty. Kiedy muszle się otworzą, odcedzić je. Sos wlać na patelnię i odparować. Połowę małży wyjąć z muszli. Przełożyć omułki, szalotki i czosnek do miski. Skropić oliwą i sosem. Dodać skórkę z cytryny. Pokroić pomidory. Dodać do małży. Podzielić łososia na cztery porcje. Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć rybę na złoty kolor. Mięso powinno być lekko surowe. Ułożyć łososia na małżach. Posypać ziołami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA