Łopatka wieprzowa z jabłkami

Łopatka wieprzowa z jabłkami
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 32)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W naczyniu do zapiekania stopić masło. Podsmażyć czosnek, cebulę, tymianek i liść laurowy. Warzywa i jabłka pokroić, przełożyć do cebuli z czosnkiem, przyprawić goździkami, cynamonem i koprem włoskim. Smażyć przez 3-4 minuty. Wlać ocet, wino i bulion. Włożyć mięso skórą do góry. Przykryć i piec przez półtorej godziny w temperaturze 150°C. Następnie zwiększyć temperaturę do 200°C i piec, aż skórka się zrumieni. Jeśli cały płyn odparuje, dolać trochę wody. Przed pokrojeniem odstawić na 20 minut. Posypać natką pietruszki i polać powstałym sosem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA