Łopatka wieprzowa z jabłkami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 32)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- kilogram przyprawionej solą i pieprzem związanej łopatki
- 6 jabłek granny smith
- 100 g masła
- liść laurowy
- 2 goździki
- kawałek kory cynamonowej
- 4 ząbki czosnku
- średnia pokrojona cebula
- 3 łyżki posiekanego tymianku
- ćwierć kapusty
- 2 marchewki
- łodyga selera
- filiżanka octu cydrowego
- filiżanka białego wina
- 2 filiżanki bulionu z kurczaka
- łyżeczka nasion kopru włoskiego
- pół filiżanki posiekanej natki pietruszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W naczyniu do zapiekania stopić masło. Podsmażyć czosnek, cebulę, tymianek i liść laurowy. Warzywa i jabłka pokroić, przełożyć do cebuli z czosnkiem, przyprawić goździkami, cynamonem i koprem włoskim. Smażyć przez 3-4 minuty. Wlać ocet, wino i bulion. Włożyć mięso skórą do góry. Przykryć i piec przez półtorej godziny w temperaturze 150°C. Następnie zwiększyć temperaturę do 200°C i piec, aż skórka się zrumieni. Jeśli cały płyn odparuje, dolać trochę wody. Przed pokrojeniem odstawić na 20 minut. Posypać natką pietruszki i polać powstałym sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W