Lody pistacjowe
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
Składniki:
- 375 ml pełnotłustego mleka
- 125 ml śmietanki
- rozgniecione nasiona z 8 strąków kardamonu
- ½ laski wanilii
- 4 żółtka
- 100 g drobnego cukru
- 150 g prażonych
- łuskanych
- świeżych pistacji
- 100 g ciemnego cukru palmowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W garnku doprowadzić do wrzenia mleko ze śmietanką, kardamonem i wanilią. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać przecedzone mleko i mieszać, aż się dokładnie połączą. Wlać do garnka o podwójnym dnie i postawić na małym ogniu. Mieszać, aż sos pokryje wypukłą część łyżki. Zestawić z ognia, postawić na kostkach lodu i mieszać, aż masa ostygnie. W malakserze lub w moździerzu utrzeć pistacje z cukrem palmowym. Dodać do schłodzonej bazy deseru. Przelać do maszynki do lodów i ukręcić.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Desery
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W