Lody burakowe i chrzanowe
Oceń przepis:
Przygotował:
Aaron Craze
- Seria kulinarna:
- Rude Boy w kuchni (odc.5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
Składniki:
- 2 duże buraki
- 25 g startego świeżego chrzanu
- 450 ml mleka
- 900 ml śmietany 36%
- 1 laska wanilii
- 200 g cukru drobnego
- 12 żółtek
- syrop czekoladowy lub truskawkowo-balsamiczny do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ugotować, osączyć i obrać buraki. Gdy są jeszcze ciepłe, zetrzeć na puree. Do lodów potrzeba 110 g puree, po odmierzeniu należy je odstawić do całkowitego wystygnięcia. Do dużego garnka wlać mleko i śmietanę. Powoli podgrzewać. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, wyskrobać miąższ i dodać do mleka wraz ze strąkiem. Mleko podgrzewać, od czasu do czasu mieszając, do momentu, gdy na brzegach zaczną się pojawiać bąbelki. Zdjąć z ognia i przelać przez sito. W czasie gdy mleko się podgrzewa, ubić żółtka z cukrem na puszystą gładką masę pozbawioną kryształków cukru. Wlewać mleko do masy żółtkowej cienkim strumieniem cały czas ubijając. Odstawić do ostygnięcia. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać puree z buraków, a do drugiej chrzan. Zamrozić w maszynce do lodów. Jeśli użycie maszynki do lodów jest niemożliwe, można zamrozić lody w lodówce. Umieszczoną w odpowiednim pojemniku masę wstawić do zamrażarki na 1 godzinę, lub do momentu, gdy zacznie zamarzać przy ściankach pojemnika. Wymieszać i rozbić wszelkie kryształki lodu. Ponownie wstawić do zamrażarki. Gdy stwardnieje, zmiksować w blenderze. Wstawić do zamrażarki i zostawić do całkowitego zamrożenia. 30-45 minut przed podaniem wstawić lody do lodówki, by zmiękły. Podawać w rożkach z wafli polane sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Desery
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W