Ligawa z jarzynami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 44)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
Zalewa:
- 2 posiekane cebule
- 2 posiekane marchewki
- 2 pokrojone łodygi selera
- 6 ząbków czosnku
- łyżka nasion kopru włoskiego
- 2 liście laurowe
- 2 filiżanki białego wina
- łyżka pieprzu
Duszone warzywa:
- 2 l bulionu jarzynowego albo z kurczaka
- 400 g posiekanej kapusty
- 400 g pokrojonej w kostkę dyni
- 6 małych ziemniaków
- 2 pokrojone w kostkę pasternaki
- 2 pokrojone pory
- 100 g masła
- 2 łyżki musztardy dijońskiej
- ćwierć filiżanki posiekanego tymianku
Puree:
- 750 g ziemniaków
- 150 ml śmietany
- 150 g masła
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ligawę włożyć do dużego garnka. Dodać resztę składników i zalać całość zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować bez przykrycia przez 2 i pół godziny. Wyjąć mięso z zalewy.
Wymieszać równe części bulionu i zalewy, w której gotowała się ligawa. Odrobiną skropić mięso, do reszty dodać kapustę, dynię, ziemniaki, pasternak i pory. Zagotować, zmniejszyć płomień i ugotować warzywa do miękkości. Pokroić ligawę w plastry i przełożyć do garnka z warzywami. Dodać masło, musztardę i tymianek. Ziemniaki zalać zimną osoloną wodą i ugotować do miękkości. Odcedzić i przecisnąć przez praskę albo ugnieść. Dodać śmietanę i masło, doprawić do smaku.
Wymieszać równe części bulionu i zalewy, w której gotowała się ligawa. Odrobiną skropić mięso, do reszty dodać kapustę, dynię, ziemniaki, pasternak i pory. Zagotować, zmniejszyć płomień i ugotować warzywa do miękkości. Pokroić ligawę w plastry i przełożyć do garnka z warzywami. Dodać masło, musztardę i tymianek. Ziemniaki zalać zimną osoloną wodą i ugotować do miękkości. Odcedzić i przecisnąć przez praskę albo ugnieść. Dodać śmietanę i masło, doprawić do smaku.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W