Lepkie ciasto toffi z polewą
Oceń przepis:
Przygotował:
James Martin
- Seria kulinarna:
- Słodki James (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Ciasto
90 g miękkiego masła
30 g mąki
200 g suszonych drylowanych daktyli
300 ml wody
170 g ciemnego cukru trzcinowego
1 łyżka złotego syropu z melasy (golden syrup)
2 łyżki black treacle
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 jajka
200 g mąki z dodatkiem środka spulchniającego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Polewa
100 ml śmietany kremówki
40 g masła
40 g ciemnego cukru trzcinowego
2 łyżki black treacle
1 łyżka złotego syropu z melasy (golden syrup)
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C. Jedną trzecią masła natłuść wnętrze formy, a następnie oprósz je mąką. Zagotuj w rondlu daktyle zalane małą ilością wody. Za pomocą elektrycznego miksera utrzyj pozostałe masło z cukrem w dużej misce na jasną, puszystą masę. Ucierając, dodawaj stopniowo złocisty syrop, melasę, ekstrakt waniliowy i jajka. Zmniejsz szybkość ubijania i dodawaj stopniowo, po łyżce, mąkę ze środkiem spulchniającym. Utrzyj wszystkie składniki, aż się dobrze połączą. Zmiel daktyle z gorącą wodą w malakserze, a na koniec dodaj sodę oczyszczoną. Szybko przełóż gorące daktylowe purée do miski z ciastem i dobrze wymieszaj. Napełnij surowym ciastem przygotowaną formę. Piecz 20-25 minut, aż wierzch ciasta wystarczająco stwardnieje. Aby przyrządzić polewę, wymieszaj w rondlu wszystkie składniki, zagotuj i zdejmij z ognia. Przed podaniem pokrój ciasto na porcje, przełóż do miseczek i polej obficie po wierzchu gorącą polewą. Podawaj z lodami.
© James Martin
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W