Labraks w bezie
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 1 duży, świeży, wypatroszony labraks (okoń morski)
- sól
- pieprz
- 50 g masła
- ¼ pęczka koperku
- kilka listków szałwii
- skórka starta z ½ cytryny
- duża szczypta mielonego kuminu
- 3 białka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rybę myjemy, osuszamy i nacieramy solą i pieprzem wewnątrz i na zewnątrz. Miękkie masło łączymy z posiekanym koperkiem, szałwią, skórką z cytryny i kuminem. Do środka ryby wkładamy masę maślaną i odkładamy ją na bok.
Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni. Białka ubijamy na sztywno, w trakcie dosypujemy po łyżce soli. W sumie dodajemy ok. 200 g. Na dno naczynia do zapiekania kładziemy rybę i dokładnie okładamy ją sztywną bezą. Wstawiamy do pieca na ok. 35 minut. Jeśli beza będzie się zbyt mocno przypiekać zmniejszamy temperaturę. Rybę wyciągamy z bezy, porcjujemy i serwujemy, np. z kalafiorem i ciecierzycą (kolejny przepis).
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Kuchnia międzynarodowa
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W