Kurczak z rozmarynem i wanilią
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 8 kurzych udek
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- lub oleju roślinnego
- 2 cebule
- pokrojone w plasterki
- 2 marchewki
- pokrojone w kostkę
- 1 butelka chardonnay
- 1 laska wanilii
- lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 2 spore gałązki rozmarynu
- liście oderwane
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wytnij kości z udek. Najlepiej, gdyby udka zostały w 1 części, ale nic się nie stanie jak skończy się to inaczej. Podgrzej głęboką patelnię na średnim ogniu. Dodaj oliwę, a kiedy się rozgrzeje dodaj zarówno mięso, jak i kości i obsmaż je ze wszystkich stron. Smaż aż wszystkie kawałki będą złoto-brązowe, a następnie zmniejsz ogień. Wyjmij mięso i kości i odstaw na bok. Dodaj na patelnię cebulę i marchewkę i podsmaż przez kilka minut. Postaraj się uwolnić wszystkie przysmażone kawałki mięsa. Dodaj do patelni mięso oraz kości. Wlej wino, możesz zostawić sobie kieliszek do wypicia. Przetnij wzdłuż laskę wanilii i wyskrob ziarenka. Pokrój pustą laskę na kawałki i dodaje ją razem z ziarenkami i liśćmi rozmarynu do patelni. Podgrzej aż pojawią się bąbelki i przykryj szczelną pokrywką. Gotuj na średnim ogniu, aż mięso będzie miękkie, czyli jakieś 45 minut. Zdejmij pokrywkę, usuń i wyrzuć kości, które już spełniły swoje zadanie. Zwiększ ogień i pogotuj chwilę, aż sos w patelni zgęstnieje. Spróbuj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj od razu.
Potrawy z kurczaka, między innymi kurczak w ziołach, to prosty sposób na wyśmienite mięsne danie.
Potrawy z kurczaka, między innymi kurczak w ziołach, to prosty sposób na wyśmienite mięsne danie.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W