Kurczak w parmezanie
Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- ¼ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 2 ząbki czosnku
- posiekane
- szczypta płatków czerwonej papryki
- 1 puszka pomidorów (700 g)
- rozdrobnionych w blenderze
- 2 łyżeczki soli
- 1½ kg filetów z kurczaka
- bez kości i skóry
- ½ szklanki bułki tartej
- bez przypraw
- ¾ szklanki świeżo startego parmezanu
- ¼ szklanki świeżo zmielonego pieprzu
- 1 łyżeczka masła (może być więcej)
- ¾ kg świeżej mozzarelli
- pokrojonej w cienkie plasterki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać rondelek na średnim ogniu. Wlać 1 łyżkę oliwy, włożyć czosnek i płatki papryki. Mieszać 30 sekund, dodać pomidory i pół łyżeczki soli. Dusić 30 minut. Wyścielić blat kuchenny papierem pergaminowym lub folią. Rozłożyć filety z kurczaka. Ostrym nożem przekroić każdy filet wzdłuż, na dwa płaskie płaty. W płaskim naczyniu wymieszać tartą bułkę i pół szklanki startego parmezanu. Ułożyć na tym płaty kurczaka. Posypać solą i pieprzem. Obrócić, dokładnie obtoczyć w panierce. Podobnie przygotować kolejne kawałki mięsa. Rozgrzać dużą patelnię na średnim ogniu. Wlać 2 łyżki oliwy, dodać masło, rozprowadzić po dnie. Układać luźno kawałki kurczaka, smażyć 3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Odłożyć, smażyć kolejne kawałki, dodając w razie potrzeby oliwy i masła.
Rozgrzać piekarnik do 205 stopni. Na dnie brytfanki o wymiarach 23 x 32 cm rozprowadzić łyżkę sosu pomidorowego. Ułożyć smażonego kurczaka i pokryć plastrami mozzarelli. Polać ¼ szklanki sosu, posypać pozostałym parmezanem (ok. ¼ szklanki). Piec, aż się zrumieni: 30-35 minut. Wyjąć i odstawić na kwadrans przed podaniem, niech odpocznie.
Rozgrzać piekarnik do 205 stopni. Na dnie brytfanki o wymiarach 23 x 32 cm rozprowadzić łyżkę sosu pomidorowego. Ułożyć smażonego kurczaka i pokryć plastrami mozzarelli. Polać ¼ szklanki sosu, posypać pozostałym parmezanem (ok. ¼ szklanki). Piec, aż się zrumieni: 30-35 minut. Wyjąć i odstawić na kwadrans przed podaniem, niech odpocznie.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W