Kurczak w parmezanie

Kurczak w parmezanie
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 4.50

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • ¼ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 2 ząbki czosnku
  • posiekane
  • szczypta płatków czerwonej papryki
  • 1 puszka pomidorów (700 g)
  • rozdrobnionych w blenderze
  • 2 łyżeczki soli
  • 1½ kg filetów z kurczaka
  • bez kości i skóry
  • ½ szklanki bułki tartej
  • bez przypraw
  • ¾ szklanki świeżo startego parmezanu
  • ¼ szklanki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka masła (może być więcej)
  • ¾ kg świeżej mozzarelli
  • pokrojonej w cienkie plasterki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać rondelek na średnim ogniu. Wlać 1 łyżkę oliwy, włożyć czosnek i płatki papryki. Mieszać 30 sekund, dodać pomidory i pół łyżeczki soli. Dusić 30 minut. Wyścielić blat kuchenny papierem pergaminowym lub folią. Rozłożyć filety z kurczaka. Ostrym nożem przekroić każdy filet wzdłuż, na dwa płaskie płaty. W płaskim naczyniu wymieszać tartą bułkę i pół szklanki startego parmezanu. Ułożyć na tym płaty kurczaka. Posypać solą i pieprzem. Obrócić, dokładnie obtoczyć w panierce. Podobnie przygotować kolejne kawałki mięsa. Rozgrzać dużą patelnię na średnim ogniu. Wlać 2 łyżki oliwy, dodać masło, rozprowadzić po dnie. Układać luźno kawałki kurczaka, smażyć 3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Odłożyć, smażyć kolejne kawałki, dodając w razie potrzeby oliwy i masła.
Rozgrzać piekarnik do 205 stopni. Na dnie brytfanki o wymiarach 23 x 32 cm rozprowadzić łyżkę sosu pomidorowego. Ułożyć smażonego kurczaka i pokryć plastrami mozzarelli. Polać ¼ szklanki sosu, posypać pozostałym parmezanem (ok. ¼ szklanki). Piec, aż się zrumieni: 30-35 minut. Wyjąć i odstawić na kwadrans przed podaniem, niech odpocznie.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA