Kurczak w curry
Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 2 kurczaki po 1½ kg
- sok i otarta skórka z 2 limonek
- ½ szklanki oleju
- 2 łyżki masła (opcjonalne)
- 3 niewielkie cebule posiekane
- 4 ząbki czosnku
- posiekane
- 4 łyżki przyprawy curry
- 3 pomidory posiekane lub ¼ szklanki sosu pomidorowego
- 1 papryczka scotch bonnet (dowolnego koloru) plus 2-4 plasterków
- 2 łyżeczki soli
- ¾ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 4 szklanki wody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kurczaki opłukać wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pociąć na kawałki i włożyć do dużej miski (grzbiet, szyjki, końcówki skrzydełek odłożyć na rosół lub wywar). Wycisnąć sok z limonki do mięsa, dodać startą skórkę, dobrze wymieszać. Na dużej patelni rozgrzać na dużym ogniu ¼ szklanki oleju i 1 łyżkę masła. Osuszyć mięso i ostrożnie ułożyć połowę mięsa na patelni. Smażyć 3-4 minuty po jednej stronie, potrząsając patelnią. Odwrócić, smażyć kolejne 3 minuty na złoty kolor. Wyjąć, odstawić. Zlać tłuszcz, wytrzeć patelnię, wlać pozostałe ćwierć szklanki oleju i 1 łyżkę masła, usmażyć resztę mięsa. Zlać tłuszcz, pozostawiając 2 łyżki, zmniejszy ogień na średni, wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć 1 minutę, mieszając. Uważać, by nie przypalił się czosnek. Dodać curry, smażyć 1 minutę, mieszając aż do dna. Dodać pomidory, papryczkę scotch bonnet (całą i plasterki), sól i pieprz. Mieszać dokładnie, aż do dna. Dodać wodę i znów dobrze wymieszać. Włożyć kurczaka. Zagotować, zmniejszyć ogień. Przykryć, dusić 45 minut do miękkości.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W