Kurczak Marka z papają
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Mathew Hayden na domowym gruncie (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 500 g piesi kurczaka
- 1-2 papaje
- pokrojone w kostkę
- 4 liście mirtu cytrynowego
- garść nasion akacji australijskiej
- nieco masła i oliwy (do smażenia)
- ½ pomarańczy
- 1 posiekany ząbek czosnku
- sól (do smaku)
- 2 garście liści szpinaku
- oliwa (do podania)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Papaję zmiksuj na gładką masę. Włóż do niej kurczaka na kilka godzin. Dzięki temu mięso będzie miękkie i aromatyczne. Na suchej patelni praż przez kilka minut nasiona akacji. Rozetrzyj je w moździerzu. Lekko rozgnieć liście mirtu. Na patelni, podgrzej na średnim ogniu masło i oliwę. Połóż kawałki kurczaka. Smaż, aż będą złociste. Zajmuje to ok. 12 minut, po 6 na jedną stronę. Posyp nasionami akacji i dorzuć liście mirtu cytrynowego. Wyciśnij sok z pomarańczy. Dopraw solą. Wyłącz gaz, pozostaw na 3-5 minut. Na drugiej, rozgrzanej patelni, podsmaż na oliwie czosnek i szpinak. Ułóż na talerzu szpinak, połóż na tym kurczaka, polej oliwą, aby połączyć aromaty i podawaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W