Krówka z masłem orzechowym

Krówka z masłem orzechowym
Oceń przepis:
32 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Sophie Dahl

Seria kulinarna:
Apetyczna panna Dahl (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

  • 125 g masła
  • 500 g ciemnego cukru trzcinowego
  • 120 ml mleka
  • 250 g masła arachidowego z kawałkami orzechów
  • 1 laska wanilii
  • z usuniętymi pestkami
  • 300 g cukru pudru
  • Kwadratowa forma do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm lub większa
  • prostokątna
  • jeśli krówki mają być nieco cieńsza

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Roztop masło w rondlu na średnim ogniu. Dodaj cukier trzcinowy i mleko. Doprowadź do wrzenia i gotuj 2 minuty bez mieszania. Zdejmij rondel z ognia i wmieszaj masło orzechowe. Dodaj ziarenka wanilii. Wsyp cukier puder do dużej miski, zalej masą krówkową i utrzyj na gładko. Przełóż masę do formy i odstaw, żeby ostygła przed wstawieniem formy do lodówki. Zestaloną krówkę pokrój na kwadratowe porcyjki i przechowuj w szczelnym pojemniku.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA