Krem cytrynowy z owocami

Krem cytrynowy z owocami
Oceń przepis:
35 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Paul Merret

Seria kulinarna:
Ekonomia gastronomii (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
4

Przygotowanie:



Krem cytrynowy:
600 ml śmietany kremówki
250 g drobnego cukru
otarta skórka i sok z 5 cytryn

Owoce:
400 g mieszanych owoców (malin, jeżyn, borówek, jagód, truskawek)
150 g cukru
4 kruche herbatniki do podania (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Zagotuj w rondlu kremówkę i zmniejsz ogień. Dodaj cukier, wymieszaj starannie i gotuj 2-3 min stale mieszając, aż cukier się rozpuści, a śmietana zgęstnieje. Dolej sok z cytryn, dodaj otartą skórkę i gotuj mieszając przez 30 sekund. Odstaw na bok do przestygnięcia, nałóż krem do pucharków i wstaw do lodówki na 2 godz.

Przygotuj owoce:
Podgrzej je z cukrem w rondlu, dobrze mieszając i gotuj 4-5 min, aż cukier się rozpuści, a owoce rozpadną. Zdejmij rondel z ognia i odstaw do ostygnięcia. Podawaj porcje kremu cytrynowego z dodatkiem owoców i ewentualnie zatkniętymi kruchymi herbatnikami.

Przepis opracowany na podstawie programu „Ekonomia gastronomii”.



 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA