Krem cytrynowy z owocami
Oceń przepis:
Przygotował:
Paul Merret
- Seria kulinarna:
- Ekonomia gastronomii (odc.6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Krem cytrynowy:
600 ml śmietany kremówki
250 g drobnego cukru
otarta skórka i sok z 5 cytryn
Owoce:
400 g mieszanych owoców (malin, jeżyn, borówek, jagód, truskawek)
150 g cukru
4 kruche herbatniki do podania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Zagotuj w rondlu kremówkę i zmniejsz ogień. Dodaj cukier, wymieszaj starannie i gotuj 2-3 min stale mieszając, aż cukier się rozpuści, a śmietana zgęstnieje. Dolej sok z cytryn, dodaj otartą skórkę i gotuj mieszając przez 30 sekund. Odstaw na bok do przestygnięcia, nałóż krem do pucharków i wstaw do lodówki na 2 godz.
Przygotuj owoce:
Podgrzej je z cukrem w rondlu, dobrze mieszając i gotuj 4-5 min, aż cukier się rozpuści, a owoce rozpadną. Zdejmij rondel z ognia i odstaw do ostygnięcia. Podawaj porcje kremu cytrynowego z dodatkiem owoców i ewentualnie zatkniętymi kruchymi herbatnikami.
Przepis opracowany na podstawie programu „Ekonomia gastronomii”.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W