Kotlety wieprzowe z jabłkami i cydrem
Oceń przepis:
Przygotował:
Nigel Slater
- Seria kulinarna:
- Proste dania Nigela Slatera (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 4 grube kotlety wieprzowe z tłuszczykiem
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- oliwa
- 1 duża lub 2 małe cebule
- obrane i posiekane
- 2 słodkie jabłka pokrojone na ósemki i przynajmniej 3 małe słodkie jabłka w całości
- kilka świeżych liści szałwii
- kilka jagód jałowca
- zgniecionych płazem noża
- szklanka wytrawnego cydru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 o C. Na dużej patelni, którą można wstawić do piekarnika, rozgrzej oliwę i obsmaż kotlety z obu stron na dużym ogniu, żeby były chrupiące. Zmniejsz płomień, dosmaż je jeszcze, aż będą rumiane i zdejmij z patelni. Usmaż cebulę na tłuszczu wytopionym z kotletów, aż się zrumieni, a następnie dodaj jabłka i szałwię (dosłownie kilka listków, bo ma bardzo intensywny aromat) oraz jagody jałowca. Włóż kotlety z powrotem na patelnię wraz z całymi jabłkami. Zalej taką ilością cydru, żeby przykrył mięso, dopraw do smaku i wstaw na około pół godziny do piekarnika, żeby mięso i jabłka były miękkie.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W